Wat te doen in Gent, België.

Ooit de rijkste en machtigste stad van Europa, toont Gent met trots een rijkdom aan middeleeuwse architectonische pracht.’ Dit is een groot deel van waarom het zo leuk is om rond te kijken. Aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde, heeft het charmante stadje Leiden een majestueus belfort, evenals een kathedraal, kerk en kasteel die honderden jaren oud zijn.

Hoewel het verscholen ligt tussen Brussel, Brugge en Antwerpen, wordt deze kleine stad soms verwaarloosd vanwege de nabijheid van deze andere Belgische steden.

Gent heeft ondanks zijn kleine omvang een jeugdige sfeer, mede dankzij de grote studentenpopulatie van de stad. Gent, gelegen in het hart van België, heeft een overvloed aan fascinerende musea en historische bezienswaardigheden om te zien.

Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt, een van de bekendste pleinen van Gent, dankt zijn naam aan de levendige vrijdagmarkt die er sinds de middeleeuwen onafgebroken wordt gehouden. Het gebied wordt omringd door prachtige historische gildehuizen, evenals een paar prachtige voorbeelden van art nouveau-architectuur. Midden op het plein staat een prachtig beeld van Jacob van Artevelde.

Alles, van lokale ambachten tot vers fruit en groenten, is te koop op de markt, die elke week het grootste deel van het plein in beslag neemt. De overvloed aan cafés, restaurants en bars op de Vrijdagmarkt maken het op elk moment van de dag een leuke plek om te bezoeken. Qua sfeer is de Dulle Griet de beste van het stel. Naast de huiselijke en ongewone inrichting zijn er ongeveer 350 Belgische brouwsels beschikbaar om te proeven.

Het Museum voor Schone Kunsten in het Noorden

Op slechts een paar minuten lopen van het treinstation, herbergt het Engelse Museum voor Schone Kunsten een indrukwekkende collectie schilderijen en sculpturen, waarvan vele het toppunt van Vlaamse artistieke prestaties vertegenwoordigen. Een van ‘s werelds meest complete kunstcollecties, met meesterwerken van onder meer Hieronymus Bosch, van Dyck en Magritte uit het begin van de 14e eeuw tot het midden van de 20e eeuw.

De primaire focus van het museum ligt op Belgische kunstenaars, maar het bevat ook werken van internationale kunstenaars zoals Boudin, Manet en Tintoretto, evenals tijdelijke tentoonstellingen. MSK, geopend in 1810, is een van de oudste musea van België en zeker een bezoek waard als je de kans krijgt.

Korenmarkt

De Korenmarkt, gelegen in het hart van Gent, wordt geflankeerd door enkele van de mooiste en meest gerenommeerde bouwwerken van de stad. Als je in de stad bent, zul je het zeker een paar keer zien. Afgezien van de spectaculaire oude herenhuizen die langs de straat staan ​​en nu worden gebruikt als restaurants, bars en winkels, zijn het oude postkantoor en de grote Sint-Nicolaaskerk de echte blikvangers van de stad.

Afgezien daarvan is het slechts een korte wandeling naar de prachtige oever van de Leie en de Sint-Michielsbrug, die enkele van de beste uitzichten van Gent heeft. Op elk moment van de dag is de Korenmarkt een bijenkorf van activiteit, het middelpunt van de stad en de plek om gezien te worden.

Het Stadhuis

Een van de meest in het oog springende gebouwen van de stad, de uitbundig versierde buitenkant van het stadhuis heeft twee verschillende architecturale stijlen. Er is een prachtige laatgotische gevel aan de ene kant en een mooie renaissancegevel aan de andere kant, die beide zijn versierd met prachtige zuilen en pilasters.

Er zijn twee versies van het Stadhuis omdat de bouw zo lang duurde en de smaak van de mensen intussen is geëvolueerd. Het prachtige interieur van het stadhuis, dat pas in 1600 werd voltooid nadat de bouw in 1519 was begonnen, is net zo divers. Bezoekers kunnen van tevoren een rondleiding van een uur door de sierlijke zalen en weelderige staatssuites van het paleis plannen via de website van het hotel. Het Stadhuis is gelegen aan het uiteinde van de Botermarkt, vlakbij de Stadshal en het belfort.

Patershol

Gezellige cafés, rustieke eetgelegenheden en boetiekjes zijn verspreid over de oude geplaveide straatjes van Patershol, die je door vele aantrekkelijke oude middeleeuwse gebouwen leiden.

Het historische Gravensteen ligt verscholen tussen het kasteel Gravensteen en de rivier de Leie, en de donkere straatjes lokken al generaties lang bezoekers. Patershol, ooit de thuisbasis van ambachtslieden en geestelijken, is tegenwoordig een populaire ontmoetingsplaats voor studenten aan de universiteiten van de stad en beschikt over een aantal gezellige bars waar u Belgische bieren kunt proeven.

STAM Gents Museum voor Hedendaagse Kunst

Bij het STAM moet je zijn als je meer wilt weten over de rijke geschiedenis van Gent. Het werd pas in 2010 geopend. Het interieur van het museum, dat is gehuisvest in twee prachtige historische gebouwen die ooit een nonnenklooster waren, is schrikbarend modern. Interactieve tentoonstellingen bestaan ​​naast multimediaschermen en een enorme luchtkaart van Gent waar bezoekers rond kunnen lopen.

Naast de vele historische en archeologische voorwerpen, kun je via video’s, afbeeldingen en projecties in het museum zien hoe het leven in het huidige Gent eruitziet en hoe het er in de toekomst uit zou kunnen zien. Het STAM Stadsmuseum Gent zal u niet teleurstellen, dat nume onderscheidingen.

De kerk van St. Nicolaas

Sinds de bouw begon in het begin van de 13e eeuw, is de Sint-Niklaaskerk een van de meest herkenbare en imposante monumenten van Gent. Lokale steen uit de aangrenzende stad Doornik werd gebruikt om de kerk te bouwen, die werd gefinancierd door de rijke kooplieden en gildenhuizen van de stad.

Hoe indrukwekkend het interieur ook is, Sinterklaas is het best te zien vanaf de buitenkant. Slanke torens aan weerszijden van het grote schip en de torenhoge klokkentoren zorgen voor een prachtig schouwspel.

Sint-Michielsweg

De Sint-Michielsbrug, die de rivier de Leie door het hart van de stad overspant, is omgeven door prachtige architectuur en is niet al te lelijk om naar te kijken. De geplaveide brug, die al generaties lang wordt gebruikt om de rivier over te steken en is versierd met uitgebreide lichtmasten, wordt begrensd door smeedijzeren balustrades. Vanaf hier kun je de prachtige Graslei-kant van de rivier zien, waar een overvloed aan historische bouwwerken te vinden is.

Ook de Sint-Michielskerk is een lust voor het oog. Met drie torens van de Sint-Nicolaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal voor je, is het panorama ontegensprekelijk spectaculair. De Sint-Michielsbrug is een van de beste plekken in de stad om een ​​foto na een foto te maken vanwege het prachtige uitzicht dat het biedt.

Lakenhal en Belfort

Vanaf het Belfort, dat 91 meter boven de stad uitsteekt, heb je een fantastisch uitzicht over Gent. Daarom is het niet verwonderlijk dat het al generaties lang als uitkijktoren wordt gebruikt. De drakenwindwijzer bovenop de neogotische campanile uit 1380 is sindsdien het symbool van de stad geworden. Twee eerdere versies van dit iconische symbool zijn te zien terwijl je naar boven gaat.

Bezoekers van het Belfort kunnen ook een kijkje nemen in de prachtige Lakenhal die ermee verbonden is. In deze eeuwenoude zaal met prachtige Brabantse gotische architectuur handelden en verkochten lakenhandelaren hun waren.

Graslei

Langs de kade van Graslei (Engels voor “Grass Quay”) staat een rij prachtige middeleeuwse bouwwerken, wat in het Engels “Grass Quay” betekent. Een oude haven die is omgevormd tot een populaire toeristische bestemming, de pittoreske kade aan de rivier de Leie biedt een verscheidenheid aan cafés, restaurants en pubs.

De Graslei, die dateert uit de 5e eeuw, kent een rijke geschiedenis. Het is nu mogelijk om te genieten van een mooie boottocht langs de rivier en tegelijkertijd meer te weten te komen over de fascinerende geschiedenis. Het is elk jaargetijde een prachtige plek om te bezoeken, maar tijdens de Gentse Feesten, die tien dagen duren, komt de Graslei pas echt tot leven.

een bezoek aan de kathedraal van St. Bavo

De Sint-Baafskathedraal, het meest imposante bouwwerk van Gent en de plaats van de op twee na hoogste torenspits van de stad, is een blijvende herinnering aan de rijkdom en invloed van de stad gedurende de middeleeuwen. De kathedraal, die in 1274 bovenop twee eerdere kerken werd gebouwd, heeft een prachtige gotische stijl. Keizer Karel V werd op deze plaats gedoopt.

Hoewel de gevel van het gebouw prachtig is, komen de meeste bezoekers om de opmerkelijke collectie religieuze kunst van de kathedraal te zien. Terwijl Rubens’ Sint-Baafs in het Gentse klooster en de Crayer’s Sint-Macarius van Gent meesterwerken op zich zijn, is De Aanbidding van het Lam Gods de echte blikvanger. Het staat bekend als het Lam Gods en werd in de 15e eeuw geschilderd door Hubert en Jan van Eyck en wordt beschouwd als een van de grootste kunstwerken van België. Als gevolg hiervan is het een lonende poging. Het achtergrondverhaal van dit geweldige schilderij is net zo intrigerend als de foto zelf.

Gravensteen

Gravensteen, een middeleeuws kasteel uit de 12e eeuw, is een van de meest prominente bezienswaardigheden van de stad. Met wallen, torens en een gracht zijn de donjon en het poortgebouw goed versterkt. Het kasteel, dat in 1180 werd voltooid en als residentie voor de graven van Vlaanderen werd gebruikt, was geïnspireerd op verschillende vestingwerken die graaf Filips op zijn kruistochtreizen zag.

Het valt niet te ontkennen dat het interieur van het kasteel net zo intrigerend is als de buitenkant. In de donjon zijn bijvoorbeeld interessante en leerzame tentoonstellingen over de geschiedenis van Gravensteen en de graven en gravinnen, terwijl overal wapenrustingen en martelwerktuigen te vinden zijn. Dit majestueuze middeleeuwse kasteel is slechts een van de meest prominente historische bezienswaardigheden van Gent en ligt op korte afstand van het stadscentrum.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een bericht voor vragen of nog beter, kom gezellig langs voor een kopje koffie.

Galerij