Gent is een stad in België die bekend staat als kalm en beheerst.

De stad in België, die wordt doorkruist door grachten, herbergt een verscheidenheid aan attracties, waaronder designmusea, voedselmarkten en eigenzinnige bars die een breed scala aan uitstekende bieren produceren.


Een boottocht die langs de Graslei ging terwijl het vol zat met toeristen.

Dat Gent nog geen enorm bekende toeristische bestemming is, is misschien wel het meest verrassende aspect van de stad. Het is eenvoudig met de trein te bereiken vanuit het Verenigd Koninkrijk, en het heeft een middeleeuwse kern die vol staat met gebouwen die zijn omgebouwd tot restaurants, pubs en boetieks; kronkelende looppaden langs het kanaal; en een levensstijl die beslist meer ontspannen is. De Gentse eet- en drinkscene is volledig gericht op lokale voorkeuren, en een grote studentenpopulatie houdt het culturele leven van de stad levendig dankzij de levendige sfeer van de stad. Maar bovenal is Gent een stad die erg in de smaak valt bij de lokale bevolking.

Maar voordat je aan de slag gaat, moet je bij het klassieke koffiehuis Mokabon even tanken met wat wafels en koffie. Het is gelegen in een smal straatje vlak bij de enorme Korenmarkt, die vroeger het centrum was van de Gentse tarwehandel. Het middeleeuwse Belfort van Gent bevindt zich net om de bocht en domineert de skyline van de stad met zijn opvallende herenhuizen. Het is een goede plek om je te oriënteren terwijl je de rode pannendaken van de stad bekijkt die zich onder je uitspreiden vanaf dit uitkijkpunt dat 300 voet hoog is.

Vanaf dit uitkijkpunt kunt u het systeem van rivieren en kanalen zien dat een belangrijke rol speelde bij de opkomst van Gent als een van de belangrijkste steden in Europa gedurende de middeleeuwen. In de afgelopen 800 jaar zijn de vergezichten niet zo heel veel veranderd; de puntgevels, geplaveide kades en kerktorens zijn nog steeds de overheersende kenmerken. Op warme dagen is de pier aan de Graslei een levendige ontmoetingsplaats voor studenten en gezinnen die met hun benen bungelend boven het water hangen. Dit maakt het het ideale startpunt voor wandelingen langs de grachten. Vanaf de stenen Sint-Michielsbrug, die op het zuidelijkste puntje van de Graslei ligt, heb je een prachtig uitzicht over alles.

De Great Butcher’s Hall bevindt zich ten noorden van waar je nu staat. In dit charmante decor (een sterke drank gemaakt met jeneverbes) zijn verschillende Belgische specialiteiten te koop, zoals bierkaas, cuberdon-snoepjes in de vorm van kegels en jenever. Mosterd is sinds de oprichting van het bedrijf in 1790 Tierenteyn-specialiteit Verlent’s. Mocht u daar trek in hebben, dan vindt u het Frites Atelier direct aan de overkant van het plein. Het atelier, dat deel uitmaakt van een restaurantketen van de Nederlandse chef-kok Sergio Herman, serveert chips hoog opgestapeld met stoofvlees van rundvlees en bier, evenals specialiteiten zoals roomkaas en kimchi.

Bij Frites Atelier kun je terecht voor patat, een kroket en een drankje.

Het Huis van Alijn is een museum dat het dagelijkse leven in het verleden verkent en is gevestigd in een herbestemd godshuis. Om er te komen is net zo eenvoudig als een korte wandeling over de Leie. Degenen die de leeftijd hebben om zich de Nintendo Donkey Kongs en de Wilbur and Friends-poppen te herinneren, zullen zeker melancholische zuchten uiten wanneer ze de exposities van vintage speelgoed, verpakkingen en huishoudelijke artikelen doornemen. Het Design Museum Gent toont zijn permanente collecties buitenlandse stoffen en meubels in de kamers van een voormalig 18e-eeuws herenhuis dat ook een opvallende moderne vleugel heeft. Dit wordt gedaan als erkenning voor het historische belang van de stad in de textielhandel.

Een tentoonstelling die te zien zal zijn in het Design Museum Gent.

Neem de tijd en geniet van de ervaring van slenteren door de kronkelende, schilderachtige straatjes van Gent. Waardevolle omleidingen zijn onder meer de Werregarenstraat, een steegje dat zo populair is bij straatartiesten dat het nu beter bekend staat als Graffiti Street, en het Antiek-Depot, een enorme, rommelige ruimte met meerdere antiquairs, met een mooie bar in het midden ervan allemaal. Beide plekken zijn te vinden in het centrum van de wijk Graffitistraat. Maar vergeet niet om ruimte te reserveren voor een drankje bij Gentse Gruut Brouwerij, een brouwerij die haar bieren produceert zonder gebruik van hop en in plaats daarvan vertrouwt op kruiden en specerijen. U bent van harte welkom om de huisbieren te proeven in de brouwerijzaal, die is versierd met interessante kunstwerken (bekijk de opgezette koeien met zebrastrepen). Er worden rondleidingen aangeboden voor het geval u meer wilt weten.

Wanneer je Gent uitrijdt naar het noorden, verlaat je het middeleeuwse centrum van de stad en word je meteen in de moderne tijd gedompeld. Het Industriemuseum is gevestigd in een enorme voormalige katoenspinnerij en biedt tal van praktische tentoonstellingen over textiel, drukwerk en grafisch ontwerp. Deze exposities vertellen het verhaal van de industrialisatie van de stad door middel van textiel, drukwerk en design. Uw excursie zal hoogstwaarschijnlijk eindigen in Dok Noord, want dit is de regio rond de oude haven die hals de focus van de meeste van de meest recente ontwikkeling van Gent. Hal 16, een eetzaal die wordt geëxploiteerd door Dok Brewing Company, is een illustratie van de manier waarop de stad zich in de toekomst beweegt. U kunt uw bestelling plaatsen voor bier, gerookt vlees, vegetarische hamburgers of pizza en vervolgens genieten van uw maaltijd in het uitgestrekte, omgebouwde pakhuis of buiten op het terras.

De levendige Werregarenstraat, in de volksmond Graffitistraat genoemd vanwege de overvloed aan street art.

Favoriete kroegen van een inboorling: de keuzes van Liselot Caura

Beer Secret, een firma die begeleide bierproeverijen en brouwerijrondleidingen verzorgt in en rond Gent, Brugge en Brussel, werd opgericht door Liselot Caura, ook naamgenoot van het bedrijf.

  1. Trollkelder

Deze locatie was een bibliotheek, maar de kelder is omgebouwd tot een taverne die meer dan 300 verschillende soorten bier biedt. Hoewel de naam zich letterlijk vertaalt naar “trollengrot”, is het personeel van het restaurant alles van trollenachtig en helpt u graag bij het navigeren door het menu. Ik verkoop hier Crabbelaer, mijn eigen ambachtelijke bier!

  1. De Glengarry (Glengarry)

Deze ondergrondse bar is een verborgen juweeltje en het is een geweldige plek om rond te hangen en te ontspannen, omdat het is ingericht met antieke stenen kannen en whiskyflessen. De eigenaar van het etablissement, Mario, schenkt enkele van de beste bieren en er zijn hier verschillende single malts verkrijgbaar. Mensen die op mijn reizen gaan, merken consequent op wat een unieke locatie het is.

  1. Café De Walrus

Deze relaxte bar heeft niet bij elkaar passende meubels en drie verschillende ruimtes, die elk hun eigen sfeer hebben. Deze ruimtes zijn een eetgedeelte, een chill-out zone en een terras. Naast het schenken van bier staat het bekend om de uitzonderlijke waarde van zijn lunches en diners.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een bericht voor vragen of nog beter, kom gezellig langs voor een kopje koffie.

Galerij